Wednesday, January 28, 2009

New & Yummy

Yeni & Leziz
I lovelovelove the packaging of Jamie Oliver's new food line. The red & greens and the handmade looking tags are so yummy looking! Come to think of it, food packaging in the UK is generally very well thought aesthetically and environmentally. How is food packaging in your country? Here most food packs are very generic, all packages look alike, all have almost the same fonts and style, and they are neither practical nor environment-friendly. That is good for not inducing consumption of packaged foods though; I know I could not resist buying all of Jamie's products above.

Jamie Oliver'ın yeni çıkardığı yiyecek grubunun ambalajlarına bayıldım. Kırmızı & yeşiller ve elle yapılmış gibi duran etiketler nefis gözüküyor! Düşündüm de İngiltere'de gıda ambalaşları genel olarak çok iyi düşünülmüş, hem estetik hem de çevre dostu olması açısından. Gerek her köşebaşında bulunan Marks & Spencer'ın, gerek gurme dükkanlardan ve pazarlardan alınan ürünlerin ambalajları hep çok güzel. Süpermarket markaları muhtemelen bu bahsettiklerim kadar yaratıcı ve güzel değillerdir, orada süpermarkete gitmediğim için bilemiyorum. Bizde de nedense bu alan pek gelişmemiş, bütün ambalajlar birbirine benziyor, üzerlerinde aynı yazı font'ları kullanılmış, farklı markaların muadil ürünlerinin ambalaj grafikleri yanıltıcı derecede aynı gözüküyor, çoğu hiç pratik değil ve üstelik çevre dostluğu da hak getire. Gerçi ambalajların cazip olmaktan uzak olması ambalajlanmış yiyeceklerin tüketimini körüklememesi açısından iyi birşey de olabilir; yukarıdaki kavanozların hepsini birden almamak için kendimle büyük bir savaş vermem gerekirdi muhtemelen.

Another British brand Cravendale has teamed up with half Finnish/half English/100% talented artist Sanna Annuka for their new milk packaging. The pictures speak for themselves, they're beautiful, and if I bought these I could never bring myself to throw away an empty bottle and thus I would be doomed to live in a trash-hoarder's nest for the rest of my life :)

Bir başka İngiliz markası Cravendale yarı Fin/yarı İngiliz/%100 yetenekli sanatçı Sanna Annuka ile işbirliği yaparak yeni süt ambalajlarını ona tasarlattı. Fazla yoruma gerek yok, resimlerden göreceğiniz gibi çok güzeller. Bunlardan satın alsam sanırım şişelerini atmaya asla kıyamaz ve ömrümün kalanını yavaşça dolan bir çöp evde geçirmeye mahkum olurdum :)
The colors, the typeface, the adorable icons are so fitting for a milk pack, I wonder why they weren't designed beautifully like this in the first place? I really am looking forward to seeing more food packaging designed by artists. If products are everywhere and we will be drowning in waste, then the least we can do is make it beautiful!

Renkler, yazı stili, sevimli ikonlar bir süt ambalajı için çok uygun, merak ediyorum baştan beri bu kutular neden bu kadar güzel olacak şekilde tasarlanmıyor? Sanatçılar tarafından tasarlanmış başka gıda ambalajları görmeyi dört gözle bekliyorum. Madem sağımız solumuz ürün dolu ve elbet bunların çöpünde boğulacağız bari en azından güzel yapalım onları!